mandag den 28. marts 2016

Kroatien

Påskeferien 2016 gik til Kroatien. Rasmus’ forældre, Else og Finn, havde været så søde at invitere børn, svigerbørn og børnebørn, og derfor var vi endnu engang 8 på tur. For to år siden var vi nemlig også alle sammen af sted. Den gang var vi på en skøn ferie til Slovenien.

Hjemmefra havde vi bestilt 8 flybilletter direkte med Norwegian for under 8000 kr. inkl. bagage, en lejlighed ved Adriaterhavet i 5 nætter med 8 sovepladser for under 3000 kr., en lejlighed i Zagreb også til 8 personer i 2 nætter for 1600 kr. og 2 lejebiler. Denne tur handlede nemlig ikke om dyre lejligheder i fjerne egne - men om at være sammen!

Vi kørte direkte fra lufthavnen til byen Senj på lige under to timer. Her blev vi mødt af dejligt solskin, Adriaterhavet og den sødeste familie, som vi havde lejet lejligheden af igennem Airbnb. De kom alle ud for at give hånd og hilse på og sikre sig, at alt var i orden med lejligheden og rejsen herned.

 
 
 
 

10 minutter efter kom ”mutter” og bankede på døren med en tallerkenfuld små, varme, nystegte fisk og en tallerken med ost. Skønt at blive budt velkommen på denne måde. Og en dag hvor det regnede og blæste, kom hun forbi med et helt fad lune pandekager! 
Ja, det føltes næsten som om, at vi havde fået en kroatisk familie, uden at de på nogen måde trængte sig på i løbet af ugen.

 

Lejligheden lå ca. 2 km uden for den lille havneby Senj. Fra altanen og køkkenet var der den smukkeste udsigt over havet og øen Krk. Vi spekulerer stadig på, hvordan det mon udtales uden nogen vokaler overhovedet.

Selve Senj bestod af et gammelt centrum bag ringmure og et lille fiskerleje med havnepromenade. På et højdedrag over byen lå en gammel borg, med en fantastisk 360 graders udsigt til bjergene, byen og havet. 

 

 


De fleste butikker og restauranter var lukket ned her uden for sæsonen, men byen var for os et godt udgangspunkt for at tage på dagsture både op og ned ad kysten samt ind i landet.
 
 

Skulle du en dag stoppe i Senj, så vil vi gerne anbefale restauranten Konoba Stari Grad inde i det gamle centrum. Vi havde slået restauranten op på Trip Advisor, hvor den fik middelmådige anmeldelser, med kun 2,5 stjerner ud af 5 mulige. Men da lavsæson betød begrænset udvalg, vågede vi alligevel pelsen (og jokede med, at hvis det gik helt galt, så havde vi Imodium med i bagagen). Det skulle dog vise sig at blive det bedste mad vi fik i Senj.

Altså generelt kan man sige, at de mere eller mindre har den samme ”Balkan-mad” alle steder med fisk, grillet kød, wienerschnitzler, pizza og pommes frites. På Stari Grad fik vi de bedste og mest saftige schnitzler, gode bøffer og turens bedste pizzaer.

 

Som sagt var Senj et fint udgangspunkt for dagsture rundt i området.   

Den ene dagstur gik til nationalparken Plitviche. Køreturen derhen var smuk med høje bjerge med sne på toppen og landsbyer i dale med høstakke uden for husene. Undervejs var der små boder langs vejen, hvor der blev solgt honning, ost og valnødder.

 
 
 
 

Da vi nåede nationalparken, kørte vi til indgang nr. 1 og gik en dejlig tur til de nærliggende vandfald.

 

Vi var alle meget imponerede over de flotte vandfald, men der skal måske heller ikke så meget til, når man kommer fra flade Danmark.
Pga. oversvømmelser var der flere stier, som var blokerede. Derfor nåede vi aldrig derhen til, hvorfra man kunne sejle med en båd og tage en bus tilbage til bilen. Til gengæld nød vi at gå rundt på de plankestier, som er bygget ud over søerne og som førte os tæt forbi nogle af vandfaldene.
Det var en hel perfekt dag i strålende solskin. 

Næste dagstur gik op ad kysten til øen Krk, som vi jo havde udsigt til fra vores skønne lejlighed. Øen er på størrelse med Bornholm og virker meget stenet og uopdyrket ved første øjekast. Men da vi kom ind over øen, fandt vi dale med store, flotte vinmarker. Vi er sikre på, at det er en skøn ferieø om sommeren, hvilket antallet af campingpladser også antyder.

Vi besøgte byen Krk, som er øens største by med ca. 2000 indbyggere. Mens skyerne hang lavt, nød vi en is på havnen, og så gamle mænd med fiskestænger trække aftensmaden i land.

 

Vores andet stop blev i byen Vrbnik, hvor man kan finde verdens mindste gade –kun 43 cm. bred på det smalleste sted. Den måtte vi selvfølgelig gå igennem et par gange.   
Det er muligt at køre til Krk fra fastlandet over en bro i nærheden af byen Rijeka. Der er et betalingsanlæg, hvor vi betalte 35 kuna pr. bil -men heldigvis kun den ene vej.

Vi kørte også syd for Senj og kom til det lille bitte fiskerleje Lukovo, hvor der absolut intet skete. Vejen derned var meget stejl med mange hårnålesving, og det var umuligt at se, om der kom nogle modkørende. Og i selve byen var gaderne så smalle, at der ikke kunne være både en bil og en gående på samme tid.

 

Anne Marie var ikke i tvivl om, at hun sagtens kunne sidde her med en bog i et par dage og bare kigge ud over havet, så her kan I nok finde hende engang, når hun bliver pensionist J

 

 
Og en dag, hvor det blæste og regnede, valgte vi at køre lidt op i bjergene og ind i landet. Vi blev noget overraskede, da vi kom op i omkring 1000 meters højde og dette smukke landskab mødte os:

 

Det sidste halvandet døgns tid brugte vi i Kroatiens hovedstad Zagreb. Byen er hyggelig, de fleste seværdigheder ligger i gåafstand, og her er perfekt til en forlænget weekend eller som et stop på en længere Balkanrejse.

Byens hjerte er omkring pladsen Trg bana Josipa Jelačića med den markante rytterstatue, og hvor de karakteristiske blå sporvogne kører forbi. Da vi var der, var pladsen fyldt med små hvide boder, hvorfra der blev solgt forskellige håndlavede ting, skinker, pølser, honning mv.

 
Oven for pladsen ligger den gamle bydel, som består af områderne Gornji Grad og Kaptol. 
På gaden Kaptol findes den flotte katedral og byens vartegn med det meget lange navn The Cathedral af the Assumption of the Blessed Virgin Mary. Katedralens to neo-gotiske tårne kan ses over det meste af byen, men er åbenbart altid under restauration -eller det har de i hvert fald været de sidste 25 år. Rundt om kirken ligger der en meget velbevaret renæssancemur bygget til beskyttelse mod ottomanerne.

 

Tæt på katedralen ligger det store marked Dolac, som har åbent alle dage. Vi fandt ud af, at der var to etager med alverdens frugt, grønt, ost, kød og frisk pasta. Her købte Signe bl.a. et kilo kiwifrugter for 6 Kuna – ca. 6 kroner. Det må siges at være billigt!

 

Gaderne Tkalciceva og Radiceva og også begge et besøg værd. I Tkalciceva findes et utal af restauranter, barer og et lille bryggeri – alle med udendørsservering. Og der er tilmed en lille legeplads, hvis man rejser med børn.

 

 

I Radiceva ligger der flere specialbutikker, og her fandt vi også dette store slips –Kroaterne er nemlig opfinderne af slipset!

 

Fra Raiceva kan man gå ad en del trapper op til Lotrščak-tårnet. Vi havde læst, at en kanon bliver skudt af ud gennem et vindue hver dag kl. 12. Denne tradition er blevet holdt i hævd siden 1. januar 1877! Det kunne vi selvfølgelig ikke gå glip af og havde derfor taget opstilling lige neden for tårnet. 
Vi havde forberedt Ella og Karen på, at det ville blive et højt brag, så Karen holdt sig allerede for ørerne fra kl. 11.50.Vi blev dog alle overraskede over HVOR højt det faktisk var, og der kom både røg og krudtslam ud af vinduet. Sjovt for både børn og voksne, hvis man godt kan lide et højt BUMMM!

 

Derfra gik vi til den fine Sct. Marcus kirken, som har to våbenskjolde på taget. Her på denne smukke plads med fint restaurerede bygninger ligger også Kroatiens parlament.

 

Tilbage ved tårnet med kanonen tog vi den lille kabelbane ned til Tomic street. Ja, faktisk er det verdens korteste kabelbane på kun 66 meter og en køretid på 55 sekunder.
Karen synes, at turen var ALT for kort, så hun var lige ved at græde over, at det allerede var slut… Men med en pris på kun 4 kuna –ca. 4 kr. så kan man jo vælge at tage turen en gang til. Den kører ca. hver 10. minut.

 

 

Vi fik dog Karen i godt humør igen med en is. En enkelt kugle fås for 7 kuna. Det er altså skønne priser!

En dejlig ferie var ved at være ovre og vi var glade for både at opleve Adriaterhavet og storbyen. Tak til hele banden for sjovt og hyggeligt selskab.

 

 

6 kommentarer:

 1. Det lyder til at have været en skøn tur! Det er altid dejligt med noget kvalitetstid med familien :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tine
   Ja, det er dejligt for os, at kunne rejse med vores familie og især vores niecer på 4 og 8 år, når vi ikke selv har børn. Man oplever altid tingene anderledes, når man har sådanne størrelser med, og det giver også os mulighed for "slow traveling", som vi normalt ikke er så gode til -der skal ske noget hele tiden, når vi kun er to på tur :-)

   Slet
 2. Det ser dejligt ud! Og tak for info om slipset, det vidste jeg godt nok ikke ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Toni
   Tak for din hilsen :-)
   Vi kendte heller ikke noget til slips og Kroatien, før vi læste om landet inden afgang.
   Du skulle prøve at google historien om slipset. Det er faktisk interessant at læse om, hvordan navnet for slips/kravat opstod under 30-årskrigen og om, hvor Kroatiske lejesoldater skabte slipsemode i Frankrig.

   Hygge hejsa
   Anne Marie

   Slet
 3. Fantastisk og imponerende indlæg. Jeg tog til Kroatien for et år siden, og jeg planlægger at tage dertil igen. Jeg vil helt sikkert bruge din guide til at opdage Kroatiens skønhed

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Raluca
   Tusind tak for din søde kommentar. Vi bliver altid så glade, når der er andre, som kan bruge det vi skriver! Og det er ekstra dejligt, at du også har lyst til at skrive det til os.

   Rigtig god tur til Kroatien. Håber du får en skøn ferie endnu engang. Der er så meget at se og opleve, så en uge er slet ikke nok. Heldigvis er det et land, som man kan komme tilbage til.

   Venlig hilsen
   Anne Marie

   Slet