fredag den 4. marts 2016

Galilæa

Tiberias blev vores næste stop på vores Israel-road trip. Byen ligger helt ud til Genesaret sø, hvor Jesus engang gik på vandet. Vi spejdede efter ham, men så ham desværre ikke.
Selve byen langs med søen var ret turistet med en lang havnepromenade, friskpresset juice og ivrige tjenere, som på alle mulige måder forsøge at lokke os ind på lige netop deres restaurant. Det var off season, så det hele så lidt mennesketomt og trist ud, og tjenerne var lige lidt for aggressive til vores smag.
Tiberias havde søen og en gammel bymur, som man kunne kigge på. Der er vist også nogle gamle grave, men dem sprang vi over i denne omgang. Det var ok for en enkelt overnatning, men ikke et sted vi behøver at komme tilbage til.

Næste formiddag kørte vi en dejlig morgentur langs søen mod nord. Vi skulle se et par hellige, kristne steder. Vi kørte først forbi Migdal, hvor det menes, at Maria Magdalena kom fra. Vi stoppede dog ikke i byen.

Til gengæld gik vi en lille tur ved The Church of the Primacy of St. Peter, hvor det fortælles, at Jesus viste sig den tredje gang, efter at han var genopstået fra de døde. 
Der var bygget en lille kirke i en fin lille have, og vi kunne også komme helt ned til søbredden. Et rigtig dejligt og stille sted for en rolig morgenstund.


Inde i kirken er der en klippe som menes at være det sted, hvor Jesus spiste sammen med hans disciple. Vi lader tvivlen komme stenen til gode.
Kirken er åben hver dag fra 8 til 18, og det er gratis at besøge stedet. Dog skal man være opmærksom på, at der godt kan være udendørsgudstjenester, så råbende børn er ikke lige sagen.
Næste stop var Carpernaum, som også nævnes i bibelen flere gange. Det var bl.a her, at Jesus fik en lam mand til at gå og her, hvor disciplen Peter boede. Vi kunne se resterne af Peters hus, hvor der var bygget flere kirker oven i og oven på! Den øverste ret futuristisk - ja, nærmest som et rumskib, der lige var landet.
Der var også ruinerne af en gammel synagoge. Det menes dog ikke at være den synagoge, hvor Jesus skulle have prædiket for omkring 2000 år siden. Alligevel gik en helt flok pilgrimsturister i selvsving, mens vi var der. De sang, råbte bønner, græd og skrålede halleluja. Men det var jo også en oplevelse!


Der er flere andre hellige kristne steder ved og nær Genesaret sø, men for os var det passende med to, så vi kørte nu mod Nazaret. Nok en af de mest kendte byer i Galilæa. Det var jo her, at Jesus voksede op sammen med sine forældre og gik i lære som tømrer. Byen er i dag stor og intens, men i vores øjne meget mere interessant end Tiberias.

Efter at have fundet en parkeringsplads - hvad der kan være en udfordring, snuppede vi lige en pita kebab, og så var vi klar til at kigge nærmere på Basilica af the Annunciation, som regnes for et af de mest hellige kristne steder i verden.
Nogle kristne grupper mener, at det var på dette sted, at Jomfru Maria mødte ærkeenglen Gabriel, som fortalte hende, at hun var gravid og skulle føde Jesusbarnet. Der skulle lidt fantasi til at forestille sig, hvordan man for over 2000 år siden havde boet i huler, redet på æsler og levet et mere simpelt liv på dette sted, da selve Basilicaen var stor og pompøs, og ikke ligefrem passede ind i bybilledet.Vi hyggede os med at gå rundt og se alle de forskellige relieffer, som var sponsoreret af kristne menigheder fra hele verden. Således havde Jesusbarnet fået skæve øjne og kimono på, når gaven kom fra Japan.

Inde i kirken var der bygget flere andre kirker oven på hinanden. Bl.a en Byzantisk kirke fra 500-tallet og en fra 1200-tallets korsriddertid. De stod netop der, hvor Jomfru Marias klippehule skulle have ligget.
Bagefter gik vi i souken, som mindede os lidt om den gamle by i Jerusalem. I bagklogskabens lys, så skulle vi have overnattet her i stedet for i Tiberias. For byen var hyggeligere og meget mere interessant. Så nu er det råd givet videre.

Inden vi kørte videre, ledte vi efter Elbabour Galilee Mill, som er en stor kryddeributik med over 2500 forskellige slags varer. Vi måtte benytte os af Indertricket (spørg altid flere forskellige) og det var nok meget godt at vi gjorde det, for vi blev peget i flere forskellige retninger. Til sidst lykkedes det os at finde det rigtige sted, og det var sjovt at se og dufte alle de mange forskellige krydderier, tørrede frugter osv.


                                          Skulle du også have lyst til at finde butikken, så er der både indgang fra Al-Bishara St. og Paulus VI St.
Står du foran Basilicaen, så skal du gå op ad gaden og følge den ca. 500 meter, så kommer butikken inde på højre hånd bag en lille bitte dør.


2 kommentarer:

 1. Vackert och intressant ställe att besöka! Tack för att jag fick följa med på en liten rundvandring! :)

  SvarSlet
 2. Kære FREEDOMtravel
  Hvilken dejlig overraskelse at høre fra jer! Vi glæder os til at kigge nærmere på jeres rejseblog.
  Vi har allerede læst, at en af jeres ture går til Slovenien. Vi var der for 2 år siden og nød landet. I er velkomne til at kigge nærmere på vores rejseindlæg om landet her: http://annemarieograsmus.blogspot.dk/2014/12/slovenien.html

  Venlig hilsen
  Rasmus og Anne Marie

  SvarSlet