mandag den 22. februar 2016

Spækhuggere og pukkelhvaler

Den altovervejende grund til, at vi var rejst til Tromsø, var muligheden for at se spækhuggere. Vi har tidligere været på hvalsafari - bl.a. i Mexico og på Madagascar. Men nu havde vi mulighed for at komme ud og se verdens største delfinart.
Vi havde på forhånd også undersøgt muligheden for at snorkle med dette prægtige dyr, men vi var nok alligevel begge glade for, at vi skulle blive i båden, da det kom til stykket. Temperaturen var omkring -18 grader, da vi sejlede af sted for at kigge efter både spækhuggere og pukkelhvaler. (Hvis du skulle være interesseret i at snorkle med spækhuggere, så kan dette lade sig gøre ved Lofoten).

Både pukkelhvaler og spækhuggere flokkes omkring Tromsø i vintermånederne på grund af de store sildestimer, som de jager. Så det er det perfekte tidspunkt at se dem, og det kan jo fint kombineres med nordlys.

Vi havde booked en tur med Tromsø Friluftsenter. Da vi mødte op om morgenen, sagde vores guide Trine straks, at vi kunne nå at ombestemme os... Men hvad var nu det for noget?! Vi havde talt om denne tur i mere end to år, så vi var på ingen måde klar til at fortryde nu.
Hendes begrundelse var, at det var en meget kold morgen - og med vinden oveni, så ville det føles som omkring -36 grader. Hun gav os et par forskellige muligheder:
 • Vi kunne få vores penge tilbage
 • Vi kunne vælge en kutter i stedet for, hvor det var muligt at gå indenfor og få varmen
 • Vi kunne tage af sted i ripbåden (en stor "gummibåd" med meget kraftige motorer), som først planlagt.

Vi var ikke i tvivl. På trods af udsigten til meget kolde tæer, så gav vi ikke op. Vi VILLE af sted.

Vi kørte i bus fra Tromsø til Kvaløya (Hvalø), hvorfra vi skulle sejle. Da vi kørte ned på havnen, så vi den første pukkelhval gennem bussens vinduer. Med denne velkomst var vi ikke i tvivl om, at det nok skulle blive en god tur.

Heldigvis fik vi udleveret nogle store og kraftige overlevelsesdragter, som kunne komme ud over alt vores andet tøj. Derudover pakkede vi os begge ind med elefanthuer, halstørklæder og store luffer. Og så var vi klar til afgang.
Vi var heldige at komme først ombord på ripbåden og fik de to forreste sæder. Selvfølgelig var det der, man fik mest vind i ansigtet - men det var også der, vi havde den aller bedste udsigt!

Snart var vi af sted. Vi sejlede i de flotte fjorde og nød virkeligt turen. Ikke lang tid efter så vi den første hval i horisonten, og snart efter satte skipper kurs imod den. Den kom op et par gange inden den var væk igen.Ikke lang tid efter så vi flere hvaler i horisonten. Da vi kom tættere på, var der hvaler på begge sider af båden samtidig, og nu kom de rigtig tæt på. I baggrunden havde vi de smukkeste solnedgangsfarver, som fuldendte oplevelsen. 


Dette var kun en forsmag på, hvad der ventede os. I de følgende to timer så vi masser af både hvaler og spækhuggere. Så mange, at vi snart holdt op med at tælle dem. Vi fik lov til at gå rundt i båden og sætte os ude i forstavnen, så vi kom helt tæt på vandoverfladen.Spækhuggerne var fantastiske! Så elegante i vandet. Og for os var det en stor oplevelse at se dem i naturen. Noget vi virkelig havde set frem til og håbet på - for det er jo ikke en zoologisk have, så der er ingen garanti for, at man ser noget. Det aller fedeste var, når spækhuggerne kom helt tæt på båden, men dog stadig under vandoverfladen. Så svømmede de sidelæns forbi, så man kunne se deres smukke hvide aftegninger på den mørke krop. 

 
 
 
 

Vi kom glade om end lidt kolde tilbage til havnen, hvor der ventede os den dejligste varme fiskesuppe. Vi havde kolde tæer, men frøs ellers ikke, og de kolde tæer var hurtigt glemt igen, når vi tænkte på den fantastiske oplevelse, vi havde fået i løbet af formiddagen.

 
 
Blot en lille video til sidst, hvor I ikke kan se, hvor koldt det er, men kan få en fornemmelse af, at der både var pukkelhvaler og spækhuggere, som svømmede sammen.
 
 
 
 
Hvis du ikke allerede følger os på Facebook eller Instagram: @twodanesontour, så skal du være meget velkommen. Her lægger vi endnu flere billeder ud og kommer med opdateringer, når vi er på farten. Vi svarer også gerne på spørgsmål om mangt og meget. Skriv til os her på bloggen eller på vores Facebook-side.
 
 
 


10 kommentarer:

 1. Lyder som en fantastisk tur, på trods af det kolde vejr. ��

  SvarSlet
 2. Hej Kim og Rikke
  Det var HELT fantastisk! Og vi gjorde det gerne igen. For os var det meget særligt at få lov til at se spækhuggere i naturen.
  Tak for jeres kommentar og god rejsevind
  Rasmus og Anne Marie

  SvarSlet
 3. Hej Anne Marie og Rasmus
  Hvad havde i selv pakket med af tøj? Kunne i låne det meste?

  De bedste hilsner

  Bettina

  SvarSlet
 4. Hej Bettina
  Vi havde selv lange underhylere, skibukser, vinterjakke, hue, vanter og halstørklæde, uldsokker, vandrestøvler og elefanthue med.
  Det eneste vi lånte (og som var med i prisen) var overlevelsesdraget/overtræksdragt, som fulgte med på begge de to ture, vi havde booket. Den kunne trækkes ud over alt det andet tøj vi havde på.
  Til 4 dage havde vi hver pakket i en almindelig trolley, så vi havde ikke en MASSE bagage med.

  Hygge hejsa
  Rasmus og Anne Marie

  SvarSlet
 5. Sikken en vidunderlig oplevelse og smukke billeder, jeg er parat til en tur, hvem vil med? Hilsen Marianne

  SvarSlet
 6. Vidunderlig er lige det rigtige ord Marianne. Og vi vil gerne med! Vi er SÅ klar til at tage af sted igen :-)

  SvarSlet
 7. Hej.. Hvornår ville i råde til at man tog afsted på sådan en tur? Altså hvornår er der størst garanti for at se spækhugger og hvaler? Er der mulighed for det hele januar mdr. Mvh. Tatiana

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tatiana
   Tak fordi du kiggede forbi vores blog.
   Man kan se både spækhuggere og pukkelhvaler hele januar måned. Tromsø er et rigtig godt sted at se dem, og der er nem adgang til byen med fly og derfra med lufthavnsbus til centrum.
   Vi skal af sted igen i januar men denne gang til Andenes på øen Andøya. Det bliver en lidt anden tur, da vi flyver til Narvik/Evenes og har lejet bil derfra. Vi er spændte på hvordan det går med at køre i det norske vintervejr, og hvordan hvalturene er derfra. Det kommer der mere om på bloggen i det nye år.

   Rigtig godt nytår og god tur, hvis du kommer af sted.
   Venlig hilsen
   Rasmus og Anne Marie

   Slet
 8. hej.
  tænker at planlægge sådan en tur. Kan man ikke selv køre derop fremfor at flyve

  med venlig hilsen

  birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Undskyld at vi ikke har svaret før nu, men bloggen har holdt flyttedag. Vi blogger fremover fra www.twodanesontour.com, hvor du kan finde alle gamle indlæg plus masser af nye.
   Selvfølgelig kan man køre til Tromsø. Der er ca. 2200 km fra Danmark. Og husk, at nordmændene ikke skraber vejene helt fri om vinteren, så man kører på is. Det skal man lige vænne sig til.
   Vi synes det er nemt at flyve og til en overskuelig pris. Det koster under 2000 kr. retur. Det kan man desværre ikke klare det for i brændstof og overnatninger undervejs. Til gengæld er det en helt anden oplevelse at se det meste af Norge på langs.
   Rigtig god tur
   Rasmus og Anne Marie

   Slet