søndag den 22. november 2015

Danmark dejligst - Hjortø

Vi har haft den skønneste weekend i det smukkeste sensommer/efterårsvejr.

Første weekend i oktober pakkede vi "Punto-bussen" og satte kursen mod Thurø, hvor vi har rigtig gode venner. Menuen stod på store højrebsbøffer, hjemmegjorte pommes frites og ditto bearnaisesauce. Det var også meningen, at vi skulle have haft hjemmelavet softice til dessert, men oven på 5-600 gram kød hver, måtte vi simpelthen kapitulere og nøjes med en god rom inden sovetid.

Næste morgen stod den på brunch, hvor vi besluttede at smage på softicen - en noget utraditionel morgenmad, men en fantastisk beslutning! Så var dagen ligesom skudt i gang. 
Og så skulle der pakkes båd. Vi er nemlig så heldige, at vores ven Martin sammen med en kammerat ejer en Maxi med 4 køjepladser. Den bærer det smukke navn Vesla, som betyder "lille pige" på norsk.
Man skal godt nok have mange ting med, når man skal på overnatningstur - ikke mindst rigeligt med drikkevarer, så man ikke dehydrerer undervejs. (Husk dog, at der ligesom ved bilkørsel er en promillegrænse på 0,5 til søs.)

Hvis vi skal sige det selv, så er vi faktisk nogle rigtige landkrabber. Men vi kan godt lide at komme med på tur sammen med erfarne sejlere. Selv har vi ingen videre sejlererfaring, men synes, at tanken om sejlerlivet er rigtig smuk - lige indtil vi bliver søsyge ;-)
 
 
Båden blev rigget til, vi lagde fra land, og sejlede mod Svendborg, hvor endnu en båd og yderligere 3 venner sluttede sig til selskabet. Men inden da måtte vi at lære regel nr. 1. i båden. Når det første sømærke rundes, skal der skåles i Fernet Branca.
Da Anne Marie meldte pas på den, så blev det hende, som kom til at stå ved roret.
 
 

Da vi nåede Den runde marina, stævnede Aida smukt ud og mødte os på vandet ,og så gik det ellers ud gennem Svendborgsund.
 
 
Vi nød den smukke oktobersol og de fantastiske omgivelser: Svendborg fra søsiden, den dejlige ø Tåsinge og Svendborgsundbroen med de lange, slanke bropiller og bagved Sct. Jørgens kirke, som ligger så fantastisk!
 
 

Undervejs satte vi sejl, men der var ikke meget vind. Den anden båd Aida prøvede endda at sejle for spiler. Roen sænkede sig over selskabet, og vi nød bare bådens små lyde og hinandens selskab.
 
 

Vesla måtte dog snart kapitulere og gå for motor. Vi snakkede lidt frem og tilbage om, hvor vi skulle sejle hen. Ærøskøbing, Drejø og Hjortø var i spil. Skipper fik det sidste ord og styrede fast gennem Højestene løb mod Hjortø. Her er der en meget smal sejlrende, som det er vigtigt man holder sig i, da man ellers går på grund.

Da Vesla som sagt gik for motor det meste af vejen, kom den først frem til Hjortø havn og lagde til. Havnen er en af de mindste i Danmark og et yderst skønt bekendtskab.
 
 

Straks gik vi en tur rundt på øen, som kun har 5 fastboende og i alt 13 huse. Der er hyggeligt og smukt, men også stille om vinteren var vi enige om.

I får lige lidt billeder fra vores gåtur:
 
 

 
 
 
 
 
Tilbage i havnen havde Aida lagt til, og så blev der hygget med en lille badetur for de modige samt gin og tonic, portvin og diverse snacks. Snart gik vi også i gang med madlavningen, som bestod af lækker marineret nakkekam stegt på grill, kartofler og æble/spidskålssalat.
Menuen blev indtaget under dæk, da det var blevet lidt koldt efter solnedgang. Efter det skønne måltid, blev guitaren og sanghæfterne hevet frem, og så var der råhygge i timevis.
 
 
 

Næste morgen stod vi op til total tåge. Det var så tåget, så vi til tider ikke kunne se ud af havnehullet.
 
 
 
Vi spiste morgenmad og besluttede derefter at gå endnu en tur rundt på øen for at vente på bedre sigtbarhed.
 
 
 
Det fik vi omkring ved 12-tiden og så gik turen igen mod Svendborg. Undervejs mødte vi flere gange den rimelig store Ærøfærge, som vi skulle holde os fri af.
 
 

Som en lille krølle på halen kan vi fortælle, at netop Ærøfærgen sejlede ind i Svendborgsundbroen næste morgen i tæt, tæt tåge, så vi var glade for, at vi havde valgt at vente et par timer, inden vi sejlede hjemover.

Det var en helt fantastisk tur med gode venner, smuk natur og besøg på én af Danmarks mange, små, idylliske perler. Vores overskudskonto var bagefter helt fyldt op både af gode samtaler, smuk natur og frisk luft. Det gav os mod på at klare en uge, som kom til at bestå af hverdag, arbejde, regn, blæst og efterårsvejr. Men hvad gør det, når man har de skønneste billeder på nethinden?


Lige lidt info, hvis du selv overvejer at besøge Hjortø.

Øen kan selvfølgelig fint besøges i egen båd. Det koster 100 kr. pr. båd at overnatte i havnen. Der er toilethus, men ikke noget bad.

Det er også muligt at sejle med Hjortøboen - postbåd og færge fra Svendborg til Hjortø. Færgeturen tager 1 time. Det koster 100 kr. for voksne og 60 kr. for børn mellem 4 og 15 år. Færgen kan have 12 passagerer og en personbil ombord (men du får ikke brug for bilen, da øen er så lille, så lad den stå i Svendborg). Der er en sommersejlplan 5 uger i sommerferien, hvor færgen sejler til og fra Hjortø to gange i døgnet. Resten af året skal nogle af afgangene bestilles, for at færgen sejler. Det er dog altid en god ide at bestille plads for at være sikker på at komme med.
 
 

Vil du gerne overnatte, men har du ikke din egen båd, så kan du tage telt med og overnatte på en primitiv teltplads lige ved havnen. Det er gratis!

Det er også muligt at leje forsamlingshuset til festligheder og overnatning. Vi kender dog ikke de nærmere omstændigheder.

Og hvad skal du så opleve på Hjortø?
Stilhed, landsbyidyl og fugleliv. Og kommer du i sæsonen, så skal du gå efter klokkefrøernes kvækken og kigge godt efter den meget sjældne mangeblomstret ranunkel.  Ved lavvande kan du også gå til de nærliggende små holme Hjælmshoved, Mejlholm og Odden.

Rigtig god tur!
Hvis du vil se endnu flere billeder fra turen, så kig forbi Two Danes On Tour på Facebook.

2 kommentarer:

 1. Tak for en dejlig artikel.
  Hvor er det en fin lille færge med plads til en bil, som du skriver. Jeg tror nok vi ville bestille plads ombord, den dag vi vælger at tage dertil. Det ville være ærgerligt at planlægge en weekendtur fra Aarhus og så må blive tilbage.
  De bedste hilsner

  Bettina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bettina
   Tak for din hilsen. Ja, det er en rigtig god ide at bestille færge i forvejen!
   Man kan godt tage cykler med, men måske er det lidt overkill. Der er nok kun ca. 2 km vej i alt rundt på øen. I gåtempo får man også set nogle andre ting og snakket lidt med beboerne undervejs.

   Jeg håber, at I engang kommer af sted
   Knus
   Anne Marie

   Slet