lørdag den 1. august 2015

Hjem til hvalhajerne

De første fire dage af denne ferie brugte vi på den skønne ferieø Isla Mujeres, og det skulle ende med, at vi også kom til at bruge de sidste fire her.

Da vi var her for ca. en måned siden, var det for at snorkle med hvalhajer, men de lokale og andre turister, vi talte med, havde endnu ikke set særlig mange. De lokale taler ligefrem om, at hvalhajerne denne sæson opfører sig anderledes, end de plejer, da de ikke har samlet sig i større grupper. Men der meldes om meget bedre forhold nu her en måned senere, og efter en dags ren driverliv og afslapning ved strand og pool, bookede vi en tur.

De fleste steder er prisen 125 US dollars, men man kan godt prutte dem ned til ca. 100 dollars –også her i højsæsonen, som er slutningen af juli og begyndelsen af august.Og heldigvis skuffede verdens største fisk ikke. Vi kom ud til et område, hvor der var omkring 40 hvalhajer, som var i fuld gang med at spise plankton og fiskeæg. Og så blev vi parvis sendt i vandet med guiden, som skulle sikre, at vi ikke kom for tæt på dyrene eller rørte ved dem. Meldingen er klar på båden. Rører du ved hvalhajen, så bliver du sendt tilbage til båden og kommer ikke i vandet mere.

Selvom vi har prøvet at svømme med hvalhajer flere gange (fra Isla Mujeres, fra Isla Holbox og ved Donsol i Filippinerne), så bliver man lige ydmyg hver gang over at være i vandet med sådan et stort og fredeligt dyr. De kunne med et svirp med halen sende en voksen mand til drømmeland, men de glider bare stille igennem vandet med blide vift med halen og ofte med åben mund for at spise. Man anslår, at en hvalhaj filtrerer ca. 11.000 liter vand i minuttet for plankton og fiskeæg, og når man ser størrelsen på deres mund, så tror man det gerne.


I får lige et af klippene fra vores tur. Tænk på at de små fisk under hvalhajen er ca. 50 cm. lange, og vores guide anslog denne hvalhaj til godt 9 meter.

Skulle vi komme med et par gode råd til at booke ture og svømme med hvalhajer, så må det være:

1) Spørg ind til både mødetid og hvad tid båden egentlig sejler (det er ikke nødvendigvis det samme...!), hvad der er inkluderet af mad og drikke (vi fik sandkage til morgenmad), bådens faciliteter inc. toiletforhold (hvis nogle), hvor mange pasagerer, der kan være om bord og om hvor mange gange man kommer i vandet med hvalhajerne. Husk ved samme lejlighed at prutte om prisen samt kun at betale depositum ved bestilling (du får intet retur ved sygdom mv.).

2) Tag en søsygetablet inden afgang. (Der var to der kastede op på denne tur, og det var IKKE os!)

3) Lej en våddragt (8-10 USD), for så slipper du for at have den irriterende redningsvest på i vandet, som ellers er obligatorisk. 

Det er altid trist at afslutte en god ferie, men med billeder som disse at huske tilbage på, så går det!

Øl og ceviche efter endt hvalhajstur

 
 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar