fredag den 2. januar 2015

Slovenien

Ikke to på tur - men otte på tur.

I Påsken 2014 havde Rasmus’ forældre inviteret børn, svigerbørn og børnebørn på ferie til Slovenien. Vi havde hjemmefra lejet to biler og 2 x 2 lejligheder.

Vi kørte først til den lille, hyggelige by Piran, hvor vi boede 4 nætter. Byen med farverige gamle venezianske huse ligger utrolig smukt lige ud til Adriaterhavet. Vi boede i to fine lejligheder med skøn udsigt over havnen og havet og kort gåafstand til alt i byen.

 
 
 
 
Vi brugte dagene på at udforske det smukke torv, de smalle gader og de udmærkede restauranter, som byen bød på. Rigtig mange af dem med et stort sortiment af fisk på menukortet. Ella og Karen var mest interesserede i is og legepladser, og det kunne vi heldigvis også finde rundt omkring i byen.En af dagene spadserede vi til nabobyen Portoroz, som var meget større, men som manglede al Pirans hygge og charme. Så efter frokost, is og legeplads, spadserede vi hjem til vores lille, skønne oase igen.

 
 
 
 
 
Dagen efter gik turen i bil til Kroatien. Vi kørte lidt på må og få for at kigge os omkring og stoppede i byen Umag for at spise frokost. Der nød vi den gamle bydel og fandt en restaurant med en fantastisk udsigt og dejlig læ for blæsten. Her havde pigerne også mulighed for at soppe i det lune, lave vand.På tilbagevejen stoppede vi ved et lille fiskerleje med en flot udsigt til de italienske bjerge og med masser at kigge på i havnebassinet - især søpølserne og eremitkrebsene vakte forundring og begejstring.

 

På femtedagen pakkede vi alle vores ting og kørte mod Ljubljana. På vejen stoppede vi ved Postojna-grotterne. Her kørte vi med et lille tog langt ind i bjerget, hvor vi fik en rundvisning i de smukke drypstenshuler. En fin oplevelse for både store og små.

 
 
 


Ljubljana viste sig at være en rigtig hyggelig hovedstad med smukke gamle bygninger, en højtbeliggende borg og gode spisesteder. Vi nød gåture i gaderne både dag og aften og gik på jagt efter spændende måltider, som vi fandt rundt omkring på små restauranter - både nogle med gourmetmad og nogle med gedigen bondekost.

 

En dagstur gik til den smukke bjergsø Bled, som er en af de helt store turistattraktioner i Slovenien. Vi nød den smukke udsigt med søen i forgrunden og de Juliske alper i baggrunden samt den køligere bjergluft.  

 

Omkring frokost kørte vi til byen Radovljica for at spise på den legendariske restaurant Lectar, som har været restaurant, pensionat og honningkagebageri siden1822. Mens vi ventede på maden, fik vi en rundvisning i kælderens bageri og museeum, som faktisk har eksisteret siden 1766. Der fandtes honningkager i alle afskygninger, og det var sjovt og interessant at se produktionen.

Frokosten var god og bastant. Anne Marie spiste sig igennem et utal af lammekoteletter og Rasmus kunne til sidst ikke fylde sig med flere pomfritter. Så faktisk var vi alle stadig mætte, da vi nåede til aftensmadstid. De andre talte om at hente en pizza og spise den hjemme i lejligheden, men vi besluttede, at fordi resten af familien havde brug for en stille og rolig "hjemmeaften", så behøvede det ikke nødvendigvis at inkludere os.

Mætte og trætte begav vi os ud i Ljubljanas små, brostensbelagte gader og snart faldt valget på den hyggelige restaurant Spajza, som vi flere gange var gået forbi på vores tidligere gåture rundt i hovedstaden. Den ligger i det gamle kvarter i Ljubljana, og netop den dag, vi gik forbi, havde de et skilt ude på vejen, hvor de reklamerede med nye asparges. Det kunne Anne Marie ikke stå for.

Rasmus var lidt mere i tvivl om, hvad han skulle have at spise - taget i betragtning at han jo slet ikke var sulten. Så han endte med at bestille en femretters menu, for som han sagde: Så kan jeg jo smage lidt af det hele. Og det viste sig at være rigtig, rigtig lækkert. Især desserten, som var en passionsfrugt mousse, vil vi huske længe.

 


Slovenien løsrev sig fra det tidligere Jugoslavien som den første af 6 republikker i 1991. Derved undgik landet de senere blodige kampe på Balkan og er i dag et moderne, velfungerende, østeuropæisk land. Det ligger lige i ”smørhullet” mellem Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien, så er man på bilferie, er det let at besøge flere lande på rejsen.

 
Slovenien er et lille, sikkert og nemt rejseland, og landets største turistattraktion er klart dets skønhed og smukke udsigter til vand og bjerge. Er man ude i god til, kan man ofte få relativt billige flybilletter direkte fra Kastrup.

Tak til hele familien for en rigtig god tur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar