fredag den 2. januar 2015

Bergen 17. maj

Norges nationaldag d. 17. maj er noget helt særligt. I 2014 var det endog endnu mere specielt, da det var 200 året for Norges selvstændighed. Vi havde derfor inviteret os selv hjem til vores veninde Lisbeth, som bor lidt uden for Bergen, for at være sammen med lokale nordmænd i deres fejring af den store dag.

17. maj faldt dette år på en lørdag, og da vi i Danmark fejrede St. Bededag om fredagen, havde vi mulighed for at flyve med Norwegian allerede torsdag aften til Flesland. Det gav os hele fredagen til at udforske Bergen by i strålende solskin (noget, der ikke er garanti for i Bergen, som normalt er kendt for dens ofte meget regnfulde vejr).


 

Vi begyndte med en gåtur i den gamle bydel Bryggen, et levn fra dengang, da Bergen var en del af Hanseforbundet. Bryggen består af gamle træhuse, som har været forretningsbygninger siden 1360. Området har dog flere gange været hærget af brande og derfor står kun ca. en fjerdedel tilbage af det oprindelige område.  


 

 

Derefter tog vi Fløibanen op til det populære udsigtspunkt Fløyen, hvor man har den smukkeste udsigt ud over Bergen by og fjord. Billedet siger det hele.

 

Lisbeths ene søn havde i skolen hørt om, at det netop var 200 år siden, at Norge var blevet selvstændigt, og han havde noget forskrækket fortalt sin mor, at han var sikker på, at han havde fået at vide af læreren, at danskerne netop nu i år ville komme tilbage for at generobre Norge. Derfor døbte vi straks den 17. maj for Generobringsdagen - og med alle de danskere vi mødte i Bergen i disse dage, ja, så var vi lige ved at give ham ret. Danskerne var kommet til Norge for at erobre det tabte land tilbage. Selv Dronning Margrete var på denne 17. maj i Norge for at ”fejre” Generobringen af dette skønne land.


 

På selve den 17. maj tog vi pænt tøj på fra morgenstunden. Lisbeth vidste, at hele Bergen centrum var spærret af for privat trafik, så vi tog i stedet bussen ind til byen. Det første der slog os var, hvordan ALLE både børn, unge og gamle havde pænt tøj på - de aller fleste i nationaldragter. Vi prøvede at komme i tanke om, hvornår HELE Danmark tager pænt tøj på og går ud på gaden sammen. Vi kunne kun komme i tanke om, at alle er fine i tøjet juleaften og nytårsaften - men der går vi i stedet ind i vores huse og er sammen med de nærmeste venner og familie. Det var en helt særlig oplevelse at se alle de glade og festklædte mennesker i bussen og på gaden i Bergen.

 

 

Gaderne i det indre Bergen var spærret helt af, og her marcherede et stort optog af alle mulige forskellige lokale foreninger, sportsklubber, skoler osv. frem og tilbage. Lisbeth hilste på venner og familie, som vi mødte undervejs, og indimellem fandt vi et lille værtshus for at få en kold forfriskning.

 

Hen på eftermiddagen kørte vi med bussen hjem til Lisbeths mor, hvor flere fra hendes familie var samlet. Vi blev bænket omkring det flot dækkede bord i norske farver og blev præsenteret for specialiteten rømmegrød, som spises med kanelsukker, rosiner, knækkebrød samt tørret og saltet kød kaldet spekemat. En noget speciel kombination i en dansk mund, men det smagte rigtig godt. Derfor kunne vi næsten heller ikke spise de hotdogs, som blev serveret bagefter. Og senere igen blev vi budt på fint pyntet lagkage - selvfølgelig i de norske farver.

 

 

Om aftenen tog vi igen ind til Bergen for at se det fine fyrværkeri, som afslutning på en helt igennem dejlig Generobringsdag. Og så nød vi "smagen af dansk sommer" (Gul Gajol) hjemme hos Lisbeth. 
Vi håber ikke, at det er sidste gang, at vi har fejret 17. maj i Norge. Det var en fantastisk oplevelse.

 
Følg os på Facebook, hvor vi hver dag lægger et billede ud og kommer med updates, når vi er på farten.

 

2 kommentarer:

 1. Så hyggelig at dere tok til Norge på 17.maj :) I dag har jeg et norsk flagg på postkassen for å markere dagen her i Danmark, men det blir jo ikke helt det samme.

  Danmark har jo grunnlovsdag 5.juni, måske skulle vi forsøke å innføre litt 17.maj-stemning i det danske på den dagen :)

  Hilsen
  Ann-Mari

  SvarSlet
 2. Kære Ann-Mari.
  Tak for din søde hilsen. Som du jo allerede har læst, så var det en rigtig dejlig oplevelse for os at fejre 17. maj i Bergen sidste år og det gibber også lidt i os i dag, da vi godt kunne tænke os at være i Norge igen i år.

  Ja, Grundlovsdagen er jo på ingen måde så festlig som 17. maj, måske vi skulle forsøge at peppe den lidt op :-) Især oplevelsen af, at ALLE er i det fineste tøj på gaden var så sjovt for os. Det mangler vi virkelig i Danmark.

  Venlig hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet