fredag den 2. august 2013

Madagascar set igennem en bilrude

Vi har nu kørt rundt hovedsageligt i det centrale Madagascar i 10 dage.
 
Vi startede med at køre fra den centralt beliggende hovedstad over østpå til den frodigste og grønneste del af Madagascar. Derefter kørte vi igennem Madagascars ”spisekammer” med masser af risterrasser og andre afgrøder.
Vi kørte op over en stor højslette i brune og gullige farver inden vi kom helt ud vestpå, hvor vi igen så havet, de store baobabtræer, men også en meget tør skov. Nu er vi så kørt sydpå, først til grøn og frodig regnskov og derefter til bjergrige egne, afløst af store tørre sletter og ind imellem igen landbrugsjord.

Alle steder vi kommer frem er landskabet domineret af Madagascars røde jord. Murstenene her er i den samme farve, da de er lavet af jorden, som folk har gravet op af markerne, inden disse er blevet plantet til.Efter murstenene har tørret i solen, bliver de brændt i store firkantede stabler. Grundet den røde farve på både huse og jorden, ser det mange steder nærmest ud som om, at husene kommer direkte op af jorden – meget cool!
Landevejene som vi kører på, bliver brugt til alle mulige formål. F.eks. er det her, at folk tørrer deres ris, inden de bliver tærsket. Det er vejen, som alle benytter - mange på gåben, på cykler eller med oksekærrer. Det er også her, at de små drenge vogter deres zebukvæg, og her, at folk stiller små boder med mad og andet, som de prøver at sælge til de forbipasserende. Børn leger, selv i en MEGET ung alder, midt på vejen. Vi må derfor konstant dytte, så folk og fæ ved, at de skal flytte sig.  

Derudover er der en masse huller i vejene, som ikke bliver lappet, så det er nærmest en stor forhindringsbane at køre bil i Madagascar, og også derfor man lejer en bil med chauffør og ikke bare kører selv.

Vi har indtil nu kørt tre-fire høns ihjel, undveget adskillige hunde og zebukvæg, et par børn, lidt cykler og en del lastbiler.

Når folk skal flytte mindre ting, bærer de dem på hovedet. Vi er IMPONEREDE over, hvad og hvor meget folk kan bære på deres hoveder.Er det større ting, de skal flytte, har de hjemmelavede vogne, som de kører tingene på. Når det så går ned ad bakke, hopper alle ungerne op og kører i susende fart derned af med store grin. Det ser super sjovt ud – men også noget farligt.
Vi har klippet en film sammen, så I kan få et lille indtryk af vejen, som vi kører på.
Denne sang skulle have været spillet samtidig


Livet på landet er hårdt og folk lever meget nøjsomt. De fleste bor i meget dårlige huse med lerstampede gulve. De har meget beskidt og hullet tøj, og de klare kun lige at have til dagen og vejen. Dog tigger folk ikke her på samme måde som i de større byer. De vogter lidt dyr, planter forskellige afgrøder og klarer sig med det, de har.


Alle steder vi kommer frem, ser vi utrolig mange børn – både i byerne og på landet. Og det er ikke så mærkeligt, da over halvdelen af Madagascars befolkning er under 18 år og kvinderne i gennemsnit får 4,7 børn. Mange børn har en bror eller søster på ryggen samtidig med, at de enten må arbejde, tigge eller hjælpe til i hjemmet, for at få husholdningen til at hænge sammen. Omkring 27 % af børnene kommer aldrig i skole og kun omkring 1 % af skolebørnene når til universitetsniveau.
Godt 55-60 % af husene i Madagascar har ikke indlagt vand og derfor heller ikke toilet. Børnene må derfor gå til brønden eller de opstillede vandposter for at hente vand til madlavning og andre fornødenheder. Tøj bliver ofte vasket i floderne og tørret på græsset bagefter. Det er også i floden, at man tager bad.

Madlavning klares over et lille komfur, som ofte står direkte på jorden. Der fyres med brænde eller trækul, som ”koster” en stor del af Madagascars skove. Hovedingredienserne i maden er ris, ris og atter ris. Dertil enten tørret fisk, lidt bønner, zebu eller kylling. Alt sammen nærmest uden krydderier – ikke lige den foretrukne kost for et par europæere.

Vi har dog været mere positive med hensyn til den mad, vi har spist på denne tur, i forhold til hvad vi husker fra for 6 år siden. 
 
 
Følg os på Facebook, hvor vi hver dag lægger et rejsebillede ud og kommer med updates, når vi er på farten.

4 kommentarer:

 1. Hej,
  vi planlægger et krydstogt til januar med vores 2 børn ( 9 og 12 år) med besøg 3 forskellige steder på Madagaskar ( med en dags varighed hvert sted), 2 dage på Mauritius, 1 dag Reunion samt 3 dage på Seychellerne.
  Vedr. Madagaskar og malaria. Hvilke malariapiller benyttede I under jeres ophold? Jeg tænker at vi bliver nødt til at vælge Malarone ( trods det er de dyreste på markedet)
  Har I erfaringer med disse evt. trælse bivirkninger?

  På forhånd tak.

  MVH. Linda.

  SvarSlet
 2. Kære Linda
  Undskyld det sene svar. Vi har haft lidt problemer med at svare på kommentarer på bloggen. Skulle du have flere spørgsmål, er du meget velkommen til at finde os på Facebook: Two Danes On Tour.

  Wauw, det lyder som et fantastisk krydstogt. Vi er meget nysgerrige for at vide, hvilke tre byer skibet ligger til land i på Madagascar.

  Angående malariapiller, så spiste vi selv Malarone. Den gode nyhed er, at de i løbet af det sidst år er faldet betydeligt i pris!
  Og angående bivirkninger, så har vi kun oplevet mavekramper, da vi kom til at spise dem på tom mave. Så vores eneste råd er, at huske at spise dem med et aftensmåltid. Ellers har vi ikke haft nogle problemer.

  Tusind tak fordi du kiggede forbi vores blog og rigtig god tur!
  Glade rejsehilsner
  Rasmus og Anne Marie

  SvarSlet
 3. Hej igen.
  Og tusind tak for svar, det er atid meget rart med lidt erfaringer. Specielt når vi nu som os rejser ud i verdenen med børn i bagagen ;-)
  Krydstoget ligger til ved Diego Suarez, Nosy Be samt Tamatave i Madagaskar. Så hvis I har gode bud til udflugter og oplevelser vi bare ikke må gå glip af så sig endelig til.

  Vi vil for øvrigt sige endnu engang tak for hjælpen sidste år med svar vedr. rejse til Mexico. Vi kom afsted i august 2015 i 2 uger med vores børn og havde en fuldstændig fantastisk tur med masser af oplevelser, dog den største som var at svømme med de store hvalhajer!!
  Rigtig god rejselyst til jer!
  MVH. Linda.

  SvarSlet
 4. Hej igen :-)
  Ej, hvor skønt at høre, at I kom af sted til Mexico og kunne bruge lidt af vores anbefalinger. Det er vi rigtig glade for. Vi var jo også i Mexico sidste år og havde en fantastisk tur. Og ja, hvalhajer er bare en kæmpe stor oplevelse. Vi er glade for, at I fik den med.

  Angående Madagascar, så er det jo en kæmpe stor ø, så det bliver meget begrænset, hvad I kan nå.

  Nosy Be: Øen er jo omgivet af strande, så hvis det er det, I trænger til, jamen så er det jo bare at nyde det. Hvis I vil mere og se lemurer, så kan I sejle med en lille båd videre til Nosy Komba, hvor der bor nogle lemurer på en bakketop, som er meget nærgående og som I kan komme helt tæt på. Nosy Komba som ø er også meget hyggelig, men sørg for at have en fast aftale med en bådsmand om at sejle jer tilbage igen - I kan hurtigt blive snydt!

  Diego Suarez: Jeres bedste mulighed er at tage til en af nationalparkerne i området. Vi besøgte Amber Mountains (Som ligger tættest på byen) og Ankarana NP. I Amber Mountains så vi verdens mindste kamæleon. Rigtig sejt! Selve byen er ikke noget særligt, men man kan sagtens få et par timer til at gå der.

  Tamatave: Er en rigtig storby og vi ville udvise mere forsigtighed her end de andre to steder. På byens store marked blev vi advaret mod lommetyve og vi så mange tiggere i denne by -også mindre børn.
  Er der en mulighed for at tage en tur til en nationalpark f.eks. Andasibe Mantadia, så synes vi, at I skal gøre det, så I ikke bruger dagen i byen. Det er den ikke værd.

  Endnu engang rigtig god tur. Hvis I har lyst, må I meget gerne skrive os en lille besked, når I kommer hjem igen. Vi er meget spændte på at høre, hvordan jeres tur har været.
  Er I nysgerrige, så er I velkomne til at følge vores sommer i Ecuador og på Galapagos-øerne.

  Bedste hilsner
  Rasmus og Anne Marie

  SvarSlet