tirsdag den 22. februar 2011

Island of Stone Money


Ud over djævlerokker er Yap også kendt for øens stenpenge. Det lyder nærmest for mærkeligt til at være sandt, men her på Yap findes verdens største og tungeste penge – helt op til 4 tons pr. stk.!

Alle stenpengene er lavet på Palau ud af kalksten. Yapeserne sejlede til Palau, huggede en ”mønt” ud af sten med datidens redskaber og forsøgte at sejle den retur til Yap. Når vi skriver ”forsøgte”, så er det fordi mange af de små primitive flåder, som de fragtede stenpengene på, gik ned med mand og mus. Det er også den altovervejende grund til, at pengene er blevet så værdifulde.


Rundt omkring i landsbyerne står disse penge stadig i en såkaldt ”sten-bank”. Indbyggerne i landsbyen ved selv, hvem der ejer hvilke penge, og hvad de er værd. I tilfælde af, at pengene benyttes som betaling, flyttes de ikke fysisk. Nu ved alle bare, at det er en anden, der ejer dem.

Der er rigtigt mange stenpenge rundt omkring på Yap. Men efter at kaptajn O’Keefe og efter ham flere andre kom til øen med store skibe, så blev det lettere for folk at anskaffe sig stenpenge fra Palau. Disse penge var dog ikke kommet til øen via en farefuld færd, og havde derfor ikke samme høje værdi som tidligere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar